Posted on

Koučing i Mentorstvo

                           Koučing i mentorstvo – Kakva je razlika ?

                            Zašto su nam potrebni ? 

         Mentorstvo i koučing su reči koje se sve više spominju u raznim sferama života i rada. U svetu je mentorstvo i koučing  izuzetno rasprostranjeno i zastupljeno u raznim oblastima, dok kod nas je  tek u povoju a naročito koučing, za koji mnogi ne znaju tačno ni šta znači ,ili se tek prvi put susreću sa tim pojmom. 

Definicije i razlika

   Postoje razne definicije prema raznim autorima koji su ih definisali a suština je ukazati na razliku između koučinga i mentorstva. U knjizi  „ Tehnike koučinga i mentorstva“ – Klaterbak i Meginson kažu:  Koučing se odnosi pre svega na poboljšanje performansi (obično u kratkom vremenskom roku) u specifičnoj oblasti života. Klijent je odgovoran za postavljanje ciljeva a kouč za proces njihovog dostizanja. Mentorstvo se odnosi na gajenje potencijala osobe kao celine. To može biti dugotrajan odnos, gde se ciljevi mogu menjati, ako klijent to želi. 

Najkraća definicija mentorstva koju daje Dejvid Klaterbak  je:

   „ Mentor je neko ko pruža mudre savete.“  Odnosno malo šire : „ Mentorstvo je neformalna pomoć jedne osobe drugoj u ostvarivanju značajnih pomaka u znanju, radu i razmišljanju.“   Reč „neformalan“ ukazuje na ravnopravnost strana jer je teško biti potpuno otvoren u odnosu u kojem jedna osoba ima veći autoritet , a „pomoć“ podrazumeva čitavu lepezu vrsta pomoći, od direktnog saveta do toga da mentor jednostavno sasluša drugu stranu. Hjerarhija između klijenta i mentora bi trebala da je nevažna, važna je samo razlika u iskustvu. Mentor može biti i kolega, ili čak osoba po hjerarhiji na nižem nivou.

    Uloga mentora se razlikuje i od zemlje do zemlje , al ću pomenuti dve osnovne struje, to je severnoamerička,koja stavlja akcenat na snagu hijerarhije i jednosmeran uticaj, i druga- evropska, koja baca akcenat na podršku nečijem napredovanju i podrazumeva veću ravnopravnost i dvosmernost odnosa.

 Definicija koučinga

      Koučing  je pružanje pomoći pojedincu ili grupi da razvije svoje potencijale i brže i lakše dostigne svoje ciljeve, bilo lične ili profesionalne. Kouč nas navodi da sami u sebi pronađemo odgovore i najbolja rešenja za ostvarivanje ciljeva , koristeći različite tehnike i metode a pre svega , koristi različite tehnike postavljanja pitanja da bi podstakao misaone procese klijenta koji će ga dovesti do različitih rešenja i akcija. Zadatak kouča je da svojim pitanjima dovede klijenta do toga da sam shvati šta je rešenje.  

   Ukoliko osoba nema jasan cilj pred sobom, zadatak kouča je da joj pomogne da ga postavi, kao i da nauči kako da prati svoj napredak. Kouč motiviše i ohrabruje svog klijenta da napreduje ka svom cilju i potrudiće se da kod klijenta razvije dugoročnu pozitivnu promenu. Kouč uvek ima pozitivan stav prema klijentu i uvek pruža podršku njegovom napretku. Nikada ne osuđuje i ne kritikuje nečiji stav, želju, način života,odluku itd.      

    Važno je napomenuti da kouč nije ni psiholog, ni psihijatar, ni psihoterapeut već trener životnih veština, odnosno Life-coach, ukoliko se naravno neko iz te oblasti dalje edukovao da postane kouč.   

Uloga Kouča i Mentora u našem životu

   Kao što ste primetili razlika je u tome što vam mentor pomaže u oblasti iz koje je on stručan a kouč vam može pomoći u bilo kojoj životnoj sferi. Dejvid Klaterbak u svojoj knjizi  „Svakome je potreban mentor“ kaže : „ Moja lična vizija budućnisti je društvo u kojem je mentorstvo sasvim normalan i očekivani deo svačijeg razvoja , bilo da ste mentor ili stažista (ili oboje istovremeno) tokom čitavog života.“  Ja bi ovde dodala da moja vizija budućnosti je uloga kouča još veća, jer čisteći razne blokade iz podsvesti dolazimo brže i lakše do željenih rezultata i ostvarenja ciljeva, samim tim život nam postaje lepši, dinamičniji, svrsishodan i  vredan.   

2 comments Koučing i Mentorstvo

  1. Hvala Marta! Ovaj tekst je dodrodošao i u pravo vreme. Lepo objašnjeno, kao što i sama kažeš današnje vreme ima dosta raznich kouča, tako da i ova dilema je na pravi način prikazana!

  2. Odličan tekst Marta! Činjenica je da puno ljudi ne zna razliku između mentora i coacha, tako da je ovo jedno fenomenalno objašnjenje. Hvala na ovoj objavi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.